Καλάθι Αγορών

0
Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Ελληνικά
  • English
Εισάγετε τον αντίστοιχο κωδικό που προϊόντος που αναζητάτε. Συμπληρώστε τον κωδικό χωρίς κενά ( ), παύλες (-) και καθέτους (/). Περισσότερα σχετικά με την αναζήτηση μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Συχνές Ερωτήσεις.

+30 2310 517 895

+30 2310 553 001

Λίγα λόγια για τις solid state μπαταρίες στερεού τύπου [tech]

Λίγα λόγια για τις solid state μπαταρίες στερεού τύπου [tech]

STARTEG.GR

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναλύσει γιατί οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων αναφλέγονται και ποια είναι τα όρια τους. Για αυτό το λόγο οι προμηθευτές μπαταριών και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δουλεύουν ήδη πάνω στις πολλά υποσχόμενες solid-state ώστε προς το τέλος της δεκαετίας να είναι όλοι έτοιμοι διαθέσουν στην ευρεία παραγωγή EV με αποδοτικότερες μπαταρίες.

 

Σε γενικές γραμμές να υπενθυμίσουμε πως σε μια μπαταρία λιθίου-ιόντων ο ηλεκτρολύτης έχει την μορφή τζελ (δηλ. είναι υγρός). Ο ηλεκτρολύτης με τον διαχωριστή βρίσκεται ανάμεσα στο ανόδιο και το καθόδιο κάθε στοιχείου και επιτρέπει το πέρασμα των ιόντων λιθίου κατά τη φόρτιση και την εκφόρτιση.

Κατά την φόρτιση τα ιόντα ταξιδεύουν από το καθόδιο στο ανόδιο που συνήθως είναι από πυρίτιο/ άνθρακα. Έξι άτομα άνθρακα συγκρατούν ένα λιθίου, ενώ κατά την εκφόρτιση γίνεται το ίδιο ταξίδι μέσω του ηλεκτρολύτη και πίσω στο καθόδιο.

Το ιδανικό θα ήταν το ανόδιο να μην αποτελείται από πυρίτιο αλλά από ένα λιθίου-μετάλλου που έχει και σημαντικά μικρότερο όγκο. Ωστόσο, αυτού του τύπου το ανόδιο έχει την τάση να συγκεντρώνει δενδρίτες (κάτι σαν σκουπίδια) κατά την ταχεία εκφόρτιση και όταν μαζευτούν πολλοί προκαλείται βραχυκύκλωμα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε μπαταρίες όπου ο ηλεκτρολύτης δεν είναι υγρός αλλά στέρεος κεραμεικός ξηρού τύπου.

Πέρα από το ότι οι solid state είναι απαλλαγμένες από τους δενδρίτες, το νέο ανόδιο προσφέρει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: α) καταλαμβάνει λιγότερο χώρο ώστε μια μπαταρία να έχει έως 30% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα (στον ίδιο όγκο με μια σημερινή), και β) θα μπορεί να φορτίζει έως και 50% πιο γρήγορα (υπό προϋποθέσεις). Υπομονή μέχρι το 2030.

 

 

Πηγή: caroto.gr

Share this post: 

starteg

Η εταιρία ''METALLIDIS STARTEG HELLAS" δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 1985 με έδρα την Θεσσαλονίκη με εξειδίκευση στα ηλεκτρικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευ-Παρ 8:00-17:30
Σαβ 9:00-13:00

Viber Starteg6942011050

NEWSLETTER

NEWSLETTER

Αφήστε μας το email σας και μείνετε ενημερωμένοι για προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιαννιτσών 158, Θεσσαλονίκη, 54628

+30 2310 517 895 / 2310 553 001

+30 2310 553 001

info[a]starteg.gr

www.starteg.gr

Viber Starteg

6942011050

Ελλάδα 2.0

MasterCard VISA Bank Transfer Cash On Delivery