
Ο μόνος λόγος που δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα οι κινητήρες εσωτερικής καύσης στην αυτοκίνηση, είναι το επίπεδο της τεχνολογίας των μπαταριών. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούν τα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβές, δεν μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη αυτονομία που αναμένει ένας μέσος χρήστης, ενώ και ο χρόνος φόρτισης που απαιτείται είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να μην είναι ακόμα δημοφιλές. Όμως τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα αλλάξουν… Δείτε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Μπαταρίες ιόντων λιθίου
Ο συγκεκριμένος τύπος, ωστόσο, βρίσκεται σχεδόν στα όρια της εξέλιξης του. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί η αυτονομία ενός οχήματος με αυτήν την τεχνολογία, είναι απλά να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από αυτές σε ένα όχημα με ότι αυτό συνεπάγεται σε όγκο, βάρος και κόστος.
Μπαταρίες λιθίου/αέρος
Πρόκειται για έναν τύπο μπαταρίας που δεν είναι εμπορικά διαθέσιμος ακόμα. Η αρχή της λειτουργίας του έχει να κάνει με την δέσμευση οξυγόνου προκειμένου να γίνει αντίδραση με το λίθιο και να απελευθερωθεί ενέργεια.
Οι συγκεκριμένες μπαταρίες σε εργαστηριακές δοκιμές έχουν παράξει δεκαπλάσια ειδική ενέργεια σε σχέση με τις σημερινές μπαταρίες λιθίου. Θα σκεφτείτε ενδεχομένως «Ωραία, γιατί δεν τις έχουμε ακόμα στα αυτοκίνητά μας;». Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με την τεχνολογία που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα. Η δέσμευση και αποδέσμευση του οξυγόνου για παράδειγμα, απαιτεί αντλίες, ενώ ζεσταίνονται πολύ κατά την φόρτιση με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ταχεία φόρτιση.
Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στην λύση αυτών των προβλημάτων και κάποιες λύσεις έχουν προταθεί και μελετηθεί, ωστόσο μέχρι να εφαρμοστούν, αυτές οι μπαταρίες αν και ιδιαίτερα υποσχόμενες, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαζική κλίμακα.
Μπαταρίες γραφενίου
Το γραφένιο στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε είναι μια παραλλαγή του άνθρακα και αποτελείται από άτομα άνθρακα σε γεωμετρία κηρήθρας με πάχος ένα άτομο. Πρόκειται για ένα υλικό με σχεδόν μαγικές ιδιότητες. Είναι 200 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι, πανάλαφρο, λιώνει στους σχεδόν 5.000 βαθμούς και είναι καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού. Το εν λόγω υλικό υπόσχεται να βελτιώσει την ειδική ενέργεια των μπαταριών λιθίου κατά περίπου 45% και να μειώσει τον χρόνο φόρτισης άνω του 85%. Προς το παρόν, μπαταρίες αυτού του τύπου έχει δηλώσει ότι μελετά η Samsung για χρήση σε κινητά τηλέφωνα, ωστόσο η ίδια εταιρεία είναι μείζων προμηθευτής μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μπαταρίες στερεάς κατάστασης
Ένα από τα προβλήματα των μπαταριών λιθίου είναι η ευφλεκτότητα, λόγω των υγρών ηλεκτρολυτών που χρησιμοποιούν. Αυτή η ευφλεκτότητα αυξάνει και το κόστος και το μέγεθος της μπαταρίας λόγω του ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και απαιτεί ιδιαίτερες διατάξεις. Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης αντικαθιστούν τους υγρούς και εύφλεκτους ηλεκτρολύτες με μεταλλικά ή κεραμικά υλικά με αποτέλεσμα η μπαταρία να είναι πολύ ασφαλέστερη. Επιπρόσθετο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι υπόσχονται 2,5 φορές περισσότερη ειδική ενέργεια από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου και πολύ χαμηλούς χρόνους φόρτισης. Το μεγάλο μειονέκτημα προς το παρόν, είναι η μικρότερη διάρκεια ζωής από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, ωστόσο μέχρι να βγει στην παραγωγή, αυτό αναμένεται να έχει λυθεί. Κολοσσοί της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας που ασχολούνται με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης (Toyota, ΒΜW, Honda κ.α.) τις πιστεύουν πολύ και εξελίσσουν ήδη μπαταρίες αυτού του τύπου με τις πρώτες εφαρμογές να αναμένονται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Αποτελούν τον νούμερο ένα υποψήφιο για την αντικατάσταση των μπαταριών ιόντων λιθίου.
Τολμούμε την πρόβλεψη: Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid state batteries) είναι αυτές που θα αλλάξουν τον χάρτη της αυτοκίνησης
Πηγή: autotriti.gr