
Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε σε συζητήσεις περί αυτοκινήτου, ότι η μπαταρία κάποιου κράτησε δύο χρόνια και κάποιου άλλου οχτώ! Γεννάται έτσι η εύλογη απορία αν ορισμένες μάρκες μπαταριών είναι πολύ καλύτερες, ή αν η διακύμανση οφείλεται στο συνδυασμό οδηγού-αυτοκινήτου.
Δεδομένου ότι με κανονική χρήση και σωστή συντήρηση μια μπαταρία βγάζει «βγάζει» 4-5 χρόνια, καταρρίπτουμε κάποιους μύθους και βλέπουμε πως η ζωή του ζωοδόχους κουτιού στα πλαϊνά του μηχανοστασίου μπορεί να επεκταθεί.
- Μην τοποθετείτε μπαταρία με υψηλότερη χωρητικότητα από την εργοστασιακή. Μεγαλύτερη μπαταρία σημαίνει περισσότερη άνεση στην τροφοδοσία του κυκλώματος, ευκολότερη εκκίνηση και μεγαλύτερη διάρκεια. Σωστό; Λάθος! Η φόρτιση της μπαταρίας είναι ένα περίπλοκο θέμα, οπότε πρέπει να ακολουθείτε όσα ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου . Εάν τοποθετήσετε μια μπαταρία με υπερβολική χωρητικότητα, το δυναμό δεν θα είναι σε θέση να τη φορτίζει επαρκώς. Αντί για 100%, θα λειτουργεί μονίμως κάτω από το 60-65%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κύκλο ζωής τόσο της μπαταρίας, όσο και του ίδιου του δυναμό.
- Προσοχή στην ένταση. Πολλοί οδηγοί κατά την αγορά μιας νέας μπαταρίας συνήθως βλέπουν μόνο τη χωρητικότητα, η οποία εκφράζεται σε Ah (αμπέρ-ώρες). Με αυτόν τον τρόπο, αμελούν την ένταση του ρεύματος που μετράται σε Α (αμπέρ). Τα αμπέρ μας δείχνουν πόσο ισχυρή είναι η μπαταρία, αρά και πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει στην κρύα εκκίνηση του κινητήρα. Μετριέται με διάφορους τρόπους, με τον πιο συνήθη να είναι η αναγραφή του ρεύματος που μπορεί να δώσει για 30 δλ. σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Δεν είναι κακό να πάρουμε λίγο ισχυρότερη από τα εργοστασιακά πρότυπα, αλλά όχι υπερβολές.
Πηγή: autogreeknews.gr