Εισάγετε τον αντίστοιχο κωδικό που προϊόντος που αναζητάτε. Συμπληρώστε τον κωδικό χωρίς κενά ( ), παύλες (-) και καθέτους (/). Περισσότερα σχετικά με την αναζήτηση μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Συχνές Ερωτήσεις.

+30 2310 517 895

+30 2310 553 001

Όσα πρέπει να ξέρουμε για την μπαταρία

Όσα πρέπει να ξέρουμε για την μπαταρία

STARTEG.GR

Η σημασία της μπαταρίας στο αυτοκίνητο, είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της σε σχέση με το υπόλοιπο όχημα. Μια μπαταρία σε καλή κατάσταση, είναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας λιγότερος για τον οδηγό. Κάτω από αυτό το πρίσμα, αξίζει να ξέρει κανείς μερικά βασικά πράγματα για τη λειτουργία της μπαταρίας, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο οδηγός να τη “φροντίσει” αλλά και το πως θα κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή για το εκάστοτε αυτοκίνητο όταν έρθει η ώρα της αντικατάστασης.

Σημαντικός ο τύπος
Το ποιος είναι ο τύπος της μπαταρίας που χρειάζεται το αυτοκίνητο, είναι ένα στοιχείο που προκύπτει από την ετικέτα που έχει επάνω της. Συνήθως, οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων στο manual που συνοδεύει όλα τα μοντέλα, αναφέρουν πολλές σχετικές λεπτομέρειες προκειμένου να ξέρει ο ιδιοκτήτης τι να επιλέξει. Η χωρητικότητα της μπαταρίας σε αμπερώρια (Ah) είναι το σημαντικότερο στοιχείο που χρειάζεται ο κάθε ενδιαφερόμενος, ενώ πολύ σημαντική ειναι και η ισχύς της εκκίνησης που προσφέρει το κάθε μοντέλο μπαταρίας. Αυτό προσδιορίζεται με τη χαρακτηριστική σήμανση CCA ή EN και η αριθμητική ένδειξη αναφέρεται σε Αμπέρ. Τα αμπερώρια, είναι η μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας της μπαταρίας και μεταφράζεται στην ισχύ που μπορεί να αποδίδει σε ηλεκτρική ενέργεια, συνεχόμενα για μια ώρα.

Η κωδικοποίηση της χωρητικότητας
Ο κανόνας λέει πως η επιλογή της μπαταρίας γίνεται πάντα με γνώμονα την αρχική τοποθέτηση που έχει κάνει ο κατασκευαστής. Όμως για μια περίπτωση αυτοκινήτου που χρησιμοποιείται αρκετά -για παράδειγμα- το ηχοσύστημα, χωρίς να λειτουργεί ο κινητήρας, τότε καλό είναι να προτιμηθεί κάποια μπαταρία με μεγαλύτερη χωρητικότητα σε αμπερώρια. ¶μεση είναι η σχέση της ένδειξης για τα αμπερώρια της μπαταρίας, με την αντίστοιχη για την ισχύ της εκκίνησης- αν και τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας που εφαρμόζεται στις μπαταρίες των αυτοκινήτων, μπορεί να φέρει θεαματική διαφορά στην ισχύ της εκκίνησης ακόμα και όταν η ένδειξη για τα αμπερώρια είναι ίδια.

Η δομή της μπαταρίας
Ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου, την κατηγορία στην οποία ανήκει και τη χωρητικότητα του κινητήρα, οι επιλογές ποικίλλουν. Επίσης, σημαντική παράμετρος στην επιλογή, είναι και το μέγεθος και το σχήμα των πόλων, μια και σε πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα παρατηρούνται πολλές ιδιαιτερότητες- πολλές φορές και ανά αυτοκινητοβιομηχανία. Στις μπαταρίες των αυτοκινήτων, δομικό ρόλο επιλογής έχει και η τοποθέτηση των πόλων, με τη διάταξη του “+” και του “-” να διαφέρει ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εγκατάσταση, στο χώρο του κινητήρα ή σε αυτόν των αποσκευών ή ακόμα και στο χώρο των επιβατών, κάτω από κάποιο κάθισμα.

Ημερομηνία παραγωγής
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο κατά την επιλογή της μπαταρίας για το αυτοκίνητο, είναι η ημερομηνία παραγωγής. Όπως και στα λάστιχα, το να μην είναι πολυκαιρισμένη η μπαταρία στο ράφι κάποιου καταστήματος ή στην αποθήκη, είναι καλύτερο για την απόδοση και τη μακροζωία της. Προφανώς και δεν μιλάμε για μήνες διαφορά, μια και εκεί δεν υπάρχει κάποια διαφορά αλλά όταν κάποια μπαταρία έχει μείνει χρόνια στο ράφι, τότε σίγουρα πρέπει να προτιμηθεί μια νεότερη. Φυσικά όλα αυτά ελέγχονται πριν την αγορά, από τις ενδείξεις πάνω στην ετικέτα της μπαταρίας ή ακόμα και στους πόλους. Είναι σημαντικό κατά την αγορά της μπαταρίας, να αναζητηθεί η ημερομηνία της κατασκευής της ή η κωδικοποιημένη απεικόνισή της.
Η σημασία της μάρκας
Ένα ακόμα στοιχείο που σχετίζεται με την αξία της μπαταρίας που μπορεί να εμπιστευτεί κανείς για το αυτοκίνητό του, είναι το όνομα. Η κατασκευάστρια εταιρεία του αυτοκινήτου κάνει την επιλογή πάντα με γνώμονα το καλύτερο δυνατό σε ότι αφορά τη σχέση κόστους/ απόδοσης. Οπότε είναι ασφαλές να θεωρηθεί ως καλή επιλογή, η μάρκα της μπαταρίας που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η λογική λέει να αποφεύγονται οι “no name” ή άγνωστες μάρκες μπαταριών και να προτιμώνται έστω και με μικρή επιβάρυνση σε κόστος, οι επώνυμες. Τα “βαριά χαρτιά” στους κατασκευαστές μπαταριών για χρήση σε αυτοκίνητα και οχήματα γενικότερα, έχον την τεχνογνωσία και εφαρμόζουν τεχνολογικές λύσεις που βελτιώνουν την απόδοση, ενώ προσφέρουν και περισσότερες λύσεις για να είναι το προϊόν τους όσο το δυνατόν πιο “κοντά” στις εκάστοτε ανάγκες. Λίγοι κωδικοί και περιορισμένη γκάμα επιλογών, σημαίνει χαμηλό κόστος παραγωγής και υλικών στην κατασκευή, που προορίζονται για μικρή γκάμα εφαρμογών, ευρείας αποδοχής σε ότι αφορά την τοποθέτηση. Καλύπτοντας π.χ. τις ανάγκες του μέσου αυτοκινήτου της μικρομεσαίας κατηγορίας με κινητήρα χωρητικότητας 1,4 λίτρων, μια μάρκα μπαταρίας μπορεί να είναι φθηνότερη, δύσκολα όμως θα είναι και η καλύτερη από τη γκάμα των επιλογών.

Η μάρκα συνδέεται και με την εγγύηση
Προφανώς και όσο καλύτερη είναι η μάρκα της μπαταρίας, τόσο καλύτερες θα είναι και οι προϋποθέσεις για την προσφορά εγγύησης από τον αντιπρόσωπο ή/και τον κατασκευαστή. Τα 1-2 χρόνια για την εγγύηση της μπαταρίας, είναι κοινός τόπος, ενώ τη διαφορά κάνουν κάποιοι κατασκευαστές που προσφέρουν έως και 4 χρόνια. Κι όταν λέμε για εγγύηση, προφανώς και εννοούμε άμεση αντικατάσταση, αφού επισκευή ή κάτι ανάλογο δεν μπορεί να προσφερθεί. Οι σύγχρονες μπαταρίες πλέον είναι κλειστού τύπου και δεν “παίρνουν επέμβαση” από μηχανικό ή ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων. Εννοείται πως είναι προτιμότερο να πληρώσει κανείς κάτι παραπάνω και να έχει εγγύηση για τη μπαταρία του αυτοκινήτου του παρά να αγοράσει φτηνά και χωρίς κάποιο είδος κάλυψης. Η διάρκεια ζωής μιας καλής ποιότητας μπαταρίας, μπορεί να φτάσει (ή και να ξεπεράσει) τη δεκαετία, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως μια μικρή διαφορά κόστους στην αγορά της, δικαιολογείται απόλυτα απέναντι στην εναλλακτική της φθηνής επιλογής με ορίζοντα χρήσης τα τρία χρόνια.

Η ώρα της ανακύκλωσης
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για μια χρησιμοποιημένη μπαταρία. Συνήθως βέβαια η υπηρεσία αυτή προσφέρεται από το κατάστημα στο οποίο θα κάνει κάποιος την αλλαγή. Όταν όμως μια μπαταρία μας “μείνει” στα χέρια, η μόνη λύση είναι η παράδοσή της σε εξειδικευμένο κατάστημα για την ασφαλή για το περιβάλλον ανακύκλωσή της. Τα οξέα που υπάρχουν μέσα στο κλειστό κουτί της μπαταρίας, είναι άκρως επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και η απορρύπανση του ανταλλακτικού από εξειδικευμένο προσωπικό με συγκεκριμένο τρόπο πριν την ανακύκλωση, είναι επιβεβλημένη.

Share this post: 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ

starteg

Η εταιρία ''METALLIDIS STARTEG HELLAS" δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 1985 με έδρα την Θεσσαλονίκη με εξειδίκευση στα ηλεκτρικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευ-Παρ 8:00-17:30
Σαβ 9:00-13:00

Viber Starteg6942011050

NEWSLETTER

NEWSLETTER

Αφήστε μας το email σας και μείνετε ενημερωμένοι για προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιαννιτσών 158, Θεσσαλονίκη, 54628

+30 2310 517 895 / 2310 553 001

+30 2310 553 001

info[a]starteg.gr

www.starteg.gr

Viber Starteg

6942011050

MasterCard VISA Bank Transfer Cash On Delivery